Hold i nakken - nakkesmerter

Hvad er et hold i nakken-nakkesmerter?

Smerter i nakken kan være  akutte, langvarige kan påvirke din dagligdag i stor grad. 50% af befolkningen vil i et livsforløb have haft ondt i nakken, og 13% vil på et givent tidspunkt have nakkesmerter. Nakken består af 7 nakkehvirvler med tilhørende diskus, muskler, nerver og ledbånd
"Hold i nakken" er i daglig tale den mest brugte betegnelse for nakkesmerter. Nakke smerter er defineret som smerter lokaliseret fra kraniekanten og ned til overgangen mellem nakke og midtryg. Smerterne kan dog også stråle op i hovedet og frem mod øjnene. Det kan stråle ud over skuldererne og i visse tilfælde trækker helt i i armen til fingerne.

  • Hvis smerterne er akutte og ledsaget af nedsat bevægelighed er der ofte tale om et facetledssyndrom.
  • Hvis smerterne har varet længere end 3 mdr er smerterne kroniske og ofte multifaktorielle. Dvs. at der er mange forskellige problemstillinger og at tilstanden kan være kompleks at behandle.

Hvorfor får man et hold i nakken?

Ingen ved præcist hvorfor man får nakkesmerter, men der er meget der tyder på at smerterne opstår som følge af fysiske og psykiske livsstils- og arbejdsfaktorer. Dvs at den daglige brug af nakken spiller ind, men meget tyder på at der kan være arvelige faktorer for at man får nakke smerter.

Et hold i nakken kan have uspecifikke årsager, hvor man ikke kan finde årsage, mens andre gange er årsagen specifik.

Hvordan behandles et hold i nakken / nakkesmerter?

Ved nakkesmerter af kortere varighed anbefales manuel behandling ved kiropraktor, og smertestillende medicin.

Ved længerevarende smerter kan man vælge at af følgende behandlings tilbud:

Hvordan forebygges nakkesmerter?

Det er vigtigt at du holder dig i god form,  at du har den rigtige kropsholdning og at du får behandlet stivheder og spændinger med interval. Hvis dit arbejde er ensformigt og stereotypt er det vigtigt at du ind i mellem afbryder arbejdet for at strække dig og får bevæget leddene.

Man ved med sikkerhed, at folk med smerter i nakken har nedsat udholdenhed af nakkemuskulaturen. Et forebyggende øvelsesprogram til at styrke nakken er en god ide, hvis man ønsker at forebygge nakkesmerter.

HEBE Rygcenter  ·  Adelgade 15  ·  8660 Skanderborg  ·  Telefon 88 80 70 80  ·  Telefax 88 80 70 89  ·  info@heberygcenter.dk